Torkugn

En torkugn ger dig möjlighet att torka allt från svamp och bär till blommor och ätbara örter. Med en bra tork av det här slaget får du en luftdistribution som resulterar i att växterna torkar snabbt, vilket ökar hållbarheten. I en frukt- och bärtork kan du effektivt torka flera plåtar samtidigt. En ugn av den här typen är också platsbesparande, eftersom du torkar på höjden. Oftast kan du få plats med en tork även i ett mindre kök.

Visar 1–15 av 15 resultat

Torkugn för olika behov

En stor del av vitaminerna som frukt och bär innehåller är värmekänsliga. Med en torkugn kan du effektivt torka dem så att alla näringsämnen bibehålls, eftersom du kan göra exakta temperaturinställningar. Tack vare exaktheten i värmeinställningarna sparar du också energi. En torkugn har ett bättre luftflöde och transporterar bort fukt mer effektivt än vad en vanlig ugn kan göra, vilket ger ett bättre resultat. Det finns därmed många anledningar att prova på en ugn av det här slaget.

Huvudsakligen kan det sägas att det finns två typer av torkugnar idag. I de runda ugnarna cirkulerar luften vertikalt, alltså uppifrån och ned eller tvärtom. Den andra typen av torkugn är den fyrkantiga modellen, där luften passerar horisontalt. De runda ugnarna kräver lite mer arbete eftersom torkbrickorna får roteras för att resultatet ska bli jämnt. Men å andra sidan är de generellt billigare i inköp. En fyrkantig ugn torkar jämnare utan att du behöver flytta brickorna men kostar oftast mer.

Innan du väljer din torkugn ska du tänka igenom vad det är du ska ha ugnen till. Vill du torka bär och frukt några gånger per år fungerar en billigare modell bra. Om du istället vill torka kött och fisk bör du investera i en dyrare och mer avancerad ugn. Många friluftsintresserade som exempelvis fjällvandrar har insett fördelen med att torka sin egen mat inför vandringsturen. För att torka puréer, grytor och såser är det definitivt även där bäst med en avancerad ugn.