Inspiration och tips på köksinredning
Köket är ett rum som många försummar när det kommer till inredning. Det är lätt att det blir stökigt eller rörigt därinne om du inte håller efter och har en bra plan för förvaring. Otympliga köksmaskiner har en ovana att ta mycket plats och de där muggarna du fick av barnen gör gärna att skåpen svämmar över. För att köket ska kännas som en trivsam plats att vara i och arbeta i är ordning A och O. Se till att ha anpassade förvaringslösningar så att allt kan ställas undan efter att det använts istället för att stå framme.
Det här gäller särskilt för dig som har ett kök med öppen planlösning. Då påverkar den ordning du har i köket även matplats och vardagsrum rent visuellt. Om du behöver ha saker och ting stående framme är det alltid en bra idé att satsa på estetik när det gäller de prylarna. Eller att du helt enkelt prioriterar att låta dem stå framme och plockar undan allt det fula och plastiga. Ett kök som är belamrat med snygga prylar staplade enligt en plan ger ett rustikt och bohemiskt intryck. Ett kök där odiskade kastruller och matberedare står framme är bara stökigt.
Kökstrender på 2020-talet
Den vita kökstrenden är helt klart på väg ut. Likaså den öppna planlösningen och det minimalistiska. Under 2020-talet kommer vi vilja ha färg i köket, gärna en mintgrön nyans. Vi kommer vilja ha väggar men gärna öppna skåplösningar antingen med glasluckor eller helt utan. Köket ska vara ett kontrollerat kaos där vi visar upp våra favoritsaker istället för att gömma undan dem. Den lantliga inredningsstilen kommer tillbaka på bred front med kökssoffor och mycket trä. Till den hör rejäla stekpannor i gjutjärn eller ännu hellre kolstål. Häng dem på en list med industriella krokar för att visa upp dem. Besök gärna vår kategori och hitta din kökssoffa.Istället för att ha köket som ett showroom för hur bra du är på att renovera så blir köket nu ett ställe för att visa upp ditt matlagningsintresse och dina färdigheter. Investera i rejäla och bra knivar. Släng ut de gamla från det stora varuhuset. Helst ska du också lära dig att slipa dem själv så att de alltid är sylvassa. Det här går hand i hand med en annan trend där jakt och friluftsliv kommer tillbaka på bred front. Att bjuda på något du skjutit och styckat själv kommer imponera mer på dina gäster än någonting annat.
En annan tydlig kökstrend är att vi inte längre vill ha stålblanka kastruller och grytor. Mässingen kommer tillbaka på bred front. Kastrullerna ska idag vara gjorda av koppar. Inte bara för att det är snyggt utan också för att det är ett material med väldigt bra värmeledningsförmågor, särskilt för dig som har en induktionshäll i köket. De franska rejäla gjutjärnsgrytorna fortsätter ha en given plats i våra kök och används för både brödbak och för långkok. Vi köper inte längre för slit och släng utan nu köper vi saker som kommer överleva oss själva och skänka glädje hela tiden.